ca

Sobre les compreses

Beneficis de les compreses de tela

Podríem dir que les compreses de tela de cotó reutilitzables tenen tres beneficis principals: la reducció de residus, una preocupació que cada vegada arriba a més persones, ja que ens estem fent conscients del nostre impacte sobre la terra a tots els nivells; l’estalvi, encara que és cert que s’ha de fer una inversió inicial, a la llarga compensa, ja que no hem d’estar comprant productes constantment; i la salubritat, ja que el cotó orgànic de les compreses de tela que oferim és l’opció més respectuosa amb la nostra pell i la nostra flora vaginal.

Les males olors que associem a la sang de la menstruació són en realitat degudes als químics que porten les compreses i tampons habituals d’un sol ús. Amb una bona higiene i salut, l’única olor que hauríem de notar és la pròpia de la sang. Els tampons i compreses d’un sol ús de cotó orgànic, malgrat aportar-nos el benefici de no tindre químics, continuen sent un residu de lenta descomposició, a més d’una inversió econòmica continua.

Encara que també són un recurs clau per a la reducció de residus, les copes menstruals no són per a totes. És possible que ens moleste la copa quan ens la posem, que ens sentim incòmodes perquè pensem que no ens la posem bé i podem tindre “pèrdues”, que simplement no ens vinga de gust introduir-nos un objecte dins la vagina durant els dies de la menstruació, o que la nostra menstruació siga tan dolorosa que posar-nos una copa només suposaria més dolor. Cadascuna té una realitat diferent i per això necessitem trobar aquells productes que millor s’adapten a nosaltres i ens fagen la vida una miqueta més lleugera.

Neteja de les compreses

En primer lloc, cal dir que les compreses s’han de rentar abans del primer ús, com faríem quan comprem unes braguetes o un tanga.

En cas d’utilitzar les compreses amb la menstruació, seguirem el següent procediment: a mesura que ens anem canviant les compreses, les podem anar deixant a una safeta amb aigua freda durant un temps i a continuació les rentarem a mà o a la rentadora. Preferiblement rentar-les amb sabó neutre, que és més respectuós amb la nostra pell i la flora vaginal. En el cas de rentar-les a mà, considerarem que les compreses estan netes quan l’aigua que traguem d’elles siga completament clara. Finalment, si és possible, les deixem assecar al sol. Aquest és un potent antibacterià i ajuda a treure les taques.

Si utilitzem les compreses per a pèrdues d’orina o flux vaginal abundant, les podem posar directament a la rentadora.

Hi han diferents recursos per a treure les taques en la seua totalitat, com és l’aigua oxigenada i el percarbonat de sodi, però no és imprescindible, ja que les taques que es poden quedar són més una qüestió de molèstia visual que no higiènica. També és possible, com haureu pogut observar quan heu rentat braguetes tacades de sang, que les taques se’n vagen en els següents rentats.

No és recomanable l’ús de suavitzant, ja que aquest impermeabilitza els teixits i a nosaltres ens interessa que continuen sent absorbents, a excepció de la capa que ja es de per sí impermeable. Una alternativa és el vinagre blanc, que elimina les restes sòlides del sabó que romanen als teixits i els deixa més suaus.

La neteja a mà de les compreses pot semblar un procés una miqueta tediós, però com tot, depèn de la manera d’abordar-ho. Personalment m’ho prenc com una autocura, com un moment que em dedique a mi mateixa, un moment de neteja, de fer-me conscient de l’alliberament d’una cosa que ja no m’és útil, que ja no necessite, i que dóna pas a un nou cicle.

Tot i ser un residu, la sang de la menstruació no s’ha de veure com una cosa fastigosa, sinó més bé com un fluid que dóna vida, ja que aquesta és la mateixa sang que s’ha generat amb l’objectiu d’acollir i alimentar un embrió. A més a més, tenint en compte que la fertilitat és un signe de salut, amb l’observació de l’estat, color i quantitat de la sang podem obtindre una informació més sobre com es troba el nostre cos.

Quines compreses escollir?

Per començar, no tindria sentit fer recomanacions generalitzades, ja que les persones menstruants sagnem amb freqüències i quantitats diferents (entre 5 i 80 mil·lilitres per menstruació, en cicles saludables). Per això et proposem que si tens dubtes ens consultes per a poder fer-te una recomanació personalitzada en funció dels teus sagnats.

Quant a les mides, si heu utilitzat o encara utilitzeu compreses d’un sol ús, vos podeu orientar comparant les mides amb les que vos van bé. Però heu de considerar que l’absorció de les compreses de tela sol ser superior a la de les sintètiques.

Quantes compreses necessitem?

La quantitat de compreses que necessitarem també dependrà dels dies i quantitat de sagnat que alliberem, així com de la freqüència amb la que podem rentar i assecar les compreses. És habitual començar per un parell o tres compreses, per veure com ens van, també pel que respecta a la grandària i l’absorció.

Si gastes tampons i compreses d’un sol ús pots fer una comparació entre la quantitat que gastes habitualment en un mateix cicle i la quantitat de compreses de tela que necessitaries tenint en consideració si les podries rentar i assecar, és a dir, si les podries reutilitzar en eixe mateix cicle.

Mesures i capes absorbents de les compreses
 
Tangaslip Salvaslip Normal Gran Nit
Llarg 17,5 cm 17,5 cm 21 cm 24 cm 29 cm
Ample ales tancades 5,5 cm 6 cm 6,5 cm 6,5 cm 6,5 cm
Ample ales obertes 13 cm 14,5 cm 15 cm 15 cm 15 cm
Ample part superior 4,5 cm 6,5 cm 7,5 cm 9 cm 9 cm
Ample part inferior 4,5 cm – 2 cm 6,5 cm 7,5 cm 9 cm 9 cm
Capes absorbents Una Una Una o dues Una o dues Dues o tres